Afgelopen weken kreeg je 6 goed bedoelde snelle tips om gezond te kunnen blijven eten in een druk leven. Daarnaast heb je geleerd hoe je meer kennis kan krijgen in wat je nu precies eet door te leren hoe je voedingsetiketten kan lezen.
Nu is het weekend. De tijd om je koelkast en voorraad aan te vullen met groene groenten en gezonde tussendoortjes. Maar juist dan wil je niets liever dan ontspannen na een drukke week. Tijd doorbrengen met je gezin, vrienden en familie, je brein rust gunnen. Je hebt geen zin om na te denken over wat je komende week allemaal moet eten, welke boodschappen je waar moet halen, en dan ook nog eens kostbare tijd besteden aan het voorbereiden van maaltijden. Op zondag wil je gewoon lekker kunnen chillen, achterover leunen en even helemaal niets ‘moeten’.
En soms loopt je weekend gewoon zo, en daardoor eet je gedurende de week wellicht wat minder vezels, wat meer suiker, en loop je achter gezonde gewoonten aan. ‘That’s life!’
Voor mij (Roos) draagt dit bij aan het behouden van een realistisch evenwicht tussen genieten van het moment en het zijn van een verstandige, energieke moeder en ondernemer.
Hoe zorg ik er dan voor dat het niet uit de hand loopt?
Het draait erom te weten waar mijn grenzen liggen. Mijn grenzen ken ik door helder te hebben wat mijn kernwaarden zijn, en te begrijpen waar de conflicten in deze kernwaarden kunnen liggen. Gezelligheid kan nog wel eens in conflict liggen met een gezond leefpatroon. Steeds bewuster leer ik de ene keer te kiezen voor het ene en de andere keer voor het ander en daarmee de gevolgen van beide keuzes te accepteren. Dus als ik een week heb met een lege koelkast, volgen daarop weer een aantal weken waarin ik beter voorbereid ben met gezonde voeding. En een lege koelkast betekent voor mij niet dat ik de hele week aan de patat en kruidnoten zit.
Nee, het betekent alleen dat het mentaal meer moeite kost en wat extra tijd om gezond te eten. Het betekent dat ik na het werk thuis kom, geen zin heb om te koken, maar toch eerst naar de supermarkt ga om een gezonde maaltijd op tafel te kunnen zetten. De maaltijd kan misschien simpel zijn en soms wat minder ‘lekker,’ maar het inzichtelijk houden van mijn kernwaarden en mijn lange termijn visie over wat ik belangrijk vind, wie ik wil zijn en wat ik wil bijdragen, helpt me discipline te tonen op dit soort momenten dat ik het moeilijk vind gezonde keuzes te maken.
Dus, het zijn niet de tips zoals ‘kook slim’ of ‘zorg voor een goede voorraad’ die plotseling ervoor zorgen dat ik de balans hou in mijn voeding. Dit is slechts het gevolg dat voortkomt uit iets dat dieper ligt.
Daarom is de beste tip die ik kan geven: verzamel de moed om eerlijk vragen te beantwoorden als: ‘Wat vind ik écht belangrijk en waarom?’ En: ‘Waar zit het conflict tussen de zaken die ik belangrijk vind en waarom een gebalanceerd voedingspatroon nog niet goed lukt?’ Of: ‘Hoe en waar moet ik duidelijke keuzes maken om dit wel voor elkaar te krijgen?’
Door hier helderheid in te krijgen, zullen je acties in lijn komen met je visie, en kun je over een half jaar terugkijken en zien dat de beslissing om te doen wat nodig is om te krijgen wat je écht wilt, het grote verschil heeft gemaakt.