Gezond eten in een druk leven

Gezond eten in een druk leven

Een druk persoonlijk en zakelijk leven kan het behouden van een gezond eetpatroon bemoeilijken, of je nu te maken hebt met pittige zakelijke deadlines, een uitdagende zwangerschap of gewoon een hectische dagelijkse routine met het gezin. In deze blog delen we slimme tips om gezond eten in te passen in je drukke leven.

1. Maak een eetplanning

Vroeger nam je de tijd om spontaan te beslissen wat je ging koken. Maar nu, met een druk leven, is een eetplanning een ware redder. Je hoeft niet per se elke dag vooruit te plannen, maar bedenk 3 à 4 gerechten en haal de benodigde ingrediënten in huis. Zo heb je altijd opties bij de hand en kun je op de dag zelf kiezen waar je trek in hebt. 

2. Bouw een goede basisvoorraad

Een goed gevulde voorraadkast is je beste vriend. Zorg voor diverse soorten granen, pasta’s, wraps, en peulvruchten. Vergeet ook niet currypasta’s, tomatenblokjes en een assortiment kruiden. In de koelkast kun je eieren, kaas, en verse groenten zoals zoete aardappelen, tomaten en paprika’s bewaren. In de vriezer komen brood, aardappelen, diepvriesgroenten, en proteïne-opties zoals vlees en vegetarische burgers van pas.

3. Slim koken

Kies voor Eenvoudige en Snelle Recepten: 
Ga voor gerechten met minimale ingrediënten en korte bereidingstijden. Er zijn tal van recepten beschikbaar die binnen 20-30 minuten op tafel staan. Bijvoorbeeld, gegrilde kip met gestoomde groenten en rijst of een snelle roerbak met mager vlees of tofu en veel groenten. Simpele gerechten zijn niet alleen snel klaar, maar vereisen ook minder voorbereiding. Doe je dit al, maar wil je lekkere variatie? Daar hebben we tijdens het MIFIT event ‘Koken met Jim’ op ingespeeld. 

Gebruik Keukenapparatuur slim: 
Naast tijdbesparende recepten kun je ook je keukenapparatuur slim inzetten. Denk aan een snelkookpan, magnetron, of slowcooker om de bereidingstijd te verkorten. Deze apparaten kunnen het koken van bijvoorbeeld bonen, granen of stoofschotels aanzienlijk 

Meal Prep: 
Pak op je vrije dag(deel) tijd om enkele basiscomponenten voor te bereiden, zoals gekookte kipfilet, groentesnacks, of gekookte quinoa/rijst/couscous. Een beetje mealpreppen kan je helpen om zelfs tijdens de meest hectische dagen snelle combinaties te maken voor een gezonde maaltijd. 

4. Maak gebruik van je vriezer

Het is begrijpelijk dat je soms weinig tijd hebt om te koken. Daarom is het handig om extra porties van maaltijden te bereiden en in te vriezen. Heb je een kleine vriezer? Geef de pizza of bak roomijs die er nog lag weg en tadaaa.. een zee van ruimte voor jouw maaltijd. Op drukke dagen kun je dan snel een gezonde maaltijd op tafel zetten.

5. Zorg voor gezonde opties op het werk

Als de kantine op je werk geen gezonde keuzes biedt, neem dan je eigen lunch en snacks mee. Of creëer een voorraad gezonde opties op je werk, zoals volkorenbrood, magere kaas, noten, fruit en groenten.

6. Laat maaltijden bezorgen

Als koken echt niet haalbaar is, zoek dan naar gezonde bezorgopties. Let op de voedingswaarde van de maaltijd. Bezorgmaaltijden zijn veelal vet en bevatten veel suiker. Kies dan voor volkorenopties en gerechten met voldoende groenten. 

Met deze gecombineerde tips kun je gezond eten inpassen in je drukke leven, of je nu te maken hebt met zakelijke uitdagingen of gewoon een overvolle agenda hebt. Het is mogelijk om voor jezelf en je gezin te zorgen, zelfs met beperkte tijd. Eet smakelijk! 

Snelle en Gezonde recepten!  

Wil je meer leren over hoe je een gezond voedingspatroon kan gaan creëren? Neem dan contact met ons op over hoe je met een ‘10 rittenkaart Coaching’ een voedingspatroon vormt die persoonlijk bij jou en doelen past. 

Delen:

Gratis kennismaken

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.