In de zomer je sportroutine vasthouden als je weekwandeling en motivatie verandert, zo doe je dat!

IN DE ZOMER JE SPORTROUTINE VASTHOUDEN

De zomer is voor veel van ons vaak een onregelmatige periode. Kinderen zijn vrij van school, iedereen gaat om en om met vakantie en ook sportroosters veranderen vaak. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je, ondanks je wisselende weekindeling, gemotiveerd blijft om te sporten en een vaste sportroutine kan opbouwen? Dat delen wij in deze blog met je!

1. Sporten in de zomer - lastig of juist niet?

Veel mensen zien sporten in de zomer echt als een enorme uitdaging . Alle roosters veranderen, sociale levens worden drukker, temperaturen lopen op… en dan moet je ook nog tijd en motivatie vinden om te sporten. Gelukkig zijn er een paar simpele tips die je kan toepassen om wel je sportroutine vast te houden in de zomermaanden.

– Zoek uit wanneer je wel tijd en mogelijkheid hebt om te bewegen. Denk aan een keer extra de fiets pakken of een keer voor in plaats van na je werk sporten. Probeer jezelf flexibel op te stellen als het gaat om wanneer je gaat sporten en hou je meer vast aan hoe vaak je per week zou willen sporten, bijvoorbeeld.
– Plan je (nieuwe) sportmomenten in, zelfs als het in het begin onwennig aanvoelt. Zo creëer je een stok achter de deur voor jezelf om te gaan en ben je bewuster van de tijd die je wél kan vrijmaken. Na een paar keer door dat vervelende gevoel heen te gaan, zal je merken dat het slechts een mentale belemmering was. Je hebt namelijk een prima sportmoment gehad en achteraf voel je je geweldig omdat je het hebt gedaan.

2. Motivatie om te sporten kwijt?

Zit jouw uitdaging hem vooral in het (terug)vinden van je motivatie? Ben je normaal gesproken bijvoorbeeld gewend om met een buddy te gaan sporten en is diegene op vakantie? Of gaan je vaste lesjes in de zomer niet altijd door en heb je die voor je gevoel nodig om jezelf te kunnen motiveren te gaan? Dan kunnen deze tips je ongetwijfeld verder helpen:
– Stel dagelijkse doelen voor jezelf en reflecteer er ’s avonds op. Wat zou je die dag in ieder geval willen bereiken? Is het je gelukt? Waarom wel/niet?
– Maak ‘als-dan’ plannen voor moeilijke momenten. Bijvoorbeeld: als je door omstandigheden niet hebt kunnen sporten, plan dan in het weekend een extra activiteit, zoals een rondje skaten. Dit principe kun je ook toepassen op andere aspecten van je leven.

3. Omgaan met de warmte, hoe doe je dat?

  • Is het vooral de warmte die jou tegenhoudt om te blijven bewegen? We snappen heel goed dat sporten met (extreme) warmte heel pittig kan zijn, maar met deze tips zou het op een verantwoorde manier moeten kunnen.
  • Sport op een minder intensieve manier en hou jezelf rustig. Door de warmte zal je hartslag iets hoger zijn, dus hou daar rekening mee.
  • Drink voldoende water. Je zweet zowel overdag als ’s nachts meer, dus vul je waterfles vaker dan normaal. Een goede vochthuishouding zorgt ervoor dat je door te zweten op natuurlijke wijze afkoelt.
  • Zorg ervoor dat je magnesiumniveau op peil blijft. Bij veel vochtverlies en een tekort aan mineralen in je lichaam is de kans op spierkrampen tijdens inspanning groter. En dat is wel het laatste wat je wil!
  • Neem vaker pauzes tussen je oefeningen door.
  • Ga zwemmen; een fijne manier om af te koelen en ook nog een goede workout te krijgen.
  • Zoek de schaduw op en profiteer van een briesje.
  • Koel je lichaam af na het sporten.
  • Focus op wat je wil bereiken en verspil zo min mogelijk energie aan randzaken.

 

Heb jij ondanks deze tips toch nog wat hulp nodig om een stok achter de deur te zetten?
Dan is een gratis proefles wellicht wel interessant voor jou.

Boek hier je gratis proefles >

Delen:

Gratis kennismaken

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.